VI ER BARE…FOR NEMME

Der er nu gået et par uger siden Silas Holst besluttede sig for at kurere 6 fyre med store selvtillidsproblemer ved at sende dem på Smukfest iført bar dolk. Jeg medgiver, at jeg var lidt skeptisk da jeg så første afsnit for et par uger siden og derfor nok havde taget den store nej-hat på. Sådan har jeg faktisk ikke lyst til at være. Så det var med en helt ny og positiv indstilling, at jeg i går aftes ville finde ud af, hvor langt de friske unge mænd var nået i deres personlige udvikling.

Afsnittet begynder med at ‘græsset er grønnere-Andy’ fortæller til kameraet, at han ‘nok er lidt af en entertainer ‘. Men en rastløs entertainer. Det sidste er jeg ikke sikker på, hvad præcis dækker over, men det lyder stressende. Herefter får vi at vide, at han sammen med sin kone har dannet en dansktop-duo, som de af og til optræder med. Den giver de efterfølgende en smagsprøve på ved så at synge på (pænt dårligt) engelsk. På nuværende tidspunkt har jeg svært ved at gennemskue, hvad det egentlig er Andys problemer handler om. Selv oplyser han, at han ‘har et rigtig godt liv’, men at han ‘hele tiden higer efter noget bedre’. Det bliver bare ikke rigtig uddybet, hvad dette ‘bedre’ er. Måske en kone der synger bedre eller måske et helt nyt liv? Jeg ved det ikke. Spørgsmålet er imidlertid om det er noget, der kan danses væk.

Samme spørgsmål er Andy begyndt at stille sig selv. Pludselig afslører han nemlig, at han faktisk ‘ikke helt kan få til at hænge sammen, hvad hans ‘rastløshed og dans på Smukfest egentlig har med hinanden at gøre’. Denne ret forsigtige kritiske tanke, lukker Mr. Miyagi aka mentor Holst straks ned for: – Jeg håber, at Andy bliver klogere jo længere vi når frem. Så skal han nok forstå det hele. Bare forsæt med wax on, wax off, min dreng. Over and out.

I mellemtiden er Holst blevet meget ambitiøs på den 24-årige Jacobs vegne. – Der er fem uger til Smukfest og Jacob bliver nødt til slippe al sin bagage, bebuder han. No biggie. For selvom uddannede og erfarne psykologer undertiden må hive deres patienter igennem flere års solid kognitiv adfærdsterapi for at få bare nogenlunde bund i nogle af de samme problematikker som deltagerne kæmper med, så har Holst fundet en langt hurtigere og mere effektiv vej; nemlig ‘dillerdansen’ – en særdeles vigtig del af den kommende optræden. I al sin enkelhed går det ud på at skyde underlivet frem og tilbage, mens man hopper henad gulvet. Så skal der sateme nok blive lukket op for sluserne og ryddet op i de traumer som Jacob og de andre måtte gå at tumle med.

Næste redskab i den efterhånden ret fascinerende psykologiske værktøjskasse er skuespilleren Laura Drasbæk – som jeg i øvrigt i mine yngre dage havde et stort crush på. Hendes opgave er at lave et par små selvtillidsøvelser med mændene. De går ud på, at de en efter en skal stille sig op foran hinanden og fortælle hvad de har spist til morgenmad og sige det som om de er Harrison Ford. Det er en øvelse jeg aldrig har hørt om før.

Slip jer selv fri, råber Drasbæk. – Kan I mærke forskel fra før? Altså fra før I afslørede hvad I fik til morgenmad. Svarene veksler fra tøvende ‘ja lidt’ til ‘måske’ og ‘ved ikke’. Da det bliver Andys tur går noget pludselig helt galt. Da Drasbæk spørger om hans fremtidsplaner bryder han grædende sammen. Det har åbenbart rørt ham dybt, og det må da også være svært at forholde sig til fremtiden, hvis man konstant er rastløs og vil noget andet end det man befinder sig i. Holst får imidlertid overfor de andre solgt reaktionen som et fantastisk gennembrud henimod helbredelse, mens Drasbæk vil vide, hvordan Andy har det med at hulke foran dem alle sammen plus kameraet. Da han svarer, at det ret ufedt, tilføjer hun: – Men…..kan du også mærke, at det et eller andet sted er ret sejt? Wow. Det er godt det her.

Dagens sidste øvelse går ud på, at de på gaden skal spørge random folk hvad klokken er og hvor Amalienborg ligger. Vist noget med at udfordre generthed. Der er ikke så meget mere at sige om det – andet end, at det her er fucking nytænkning.

I slutningen af programmet følger vi Oliver, som tidligere har fortalt, at han har svært ved at tage sig sammen til at få ting gjort, herunder at øve dansetrin m.m. Derfor er det fedt at se, at han nu har vendt bøtten ved at lukke helt ned. Således kan man opleve den unge mand æde junkfood, spille Playstation, dase på stranden, drikke sig ned og feste løs på Roskilde-festivalen. – Jeg holder jo lidt ferie, som han siger. Dog fornemmer man, at han stadig ved at han er med i programmet, da han spritstiv og savlende tilstår foran kameraet, at han vist ikke lige har fået øvet så meget som han skulle. Men på den positive side har han stadig ambitioner for sin deltagelse på Smukfesten. Her håber han nemlig på, at det kvindelige publikum vil smide en masse trusser i hovedet på ham og give ham lidt sugar backstage efter showet.

Programmet er stadig fascinerende ringe – og tæt på en skandale – men det er faktisk noget af en bedrift, når man tænker over hvor meget lort, der er derude. I den sammenhæng er det flot at være så konkurrencedygtig. Så i hvert fald lidt på plussiden der, kan man sige.

Programmet ’Vi er bare mænd’ sendes torsdage kl. 21.00 på TV3

30 kommentarer til “VI ER BARE…FOR NEMME”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *